Programpunkt

Den tysta revolutionen
26
Mar
2019

Den tysta revolutionen

  • Pris:MEDLEMSKAP
  • Visning:Skarpnäcks filmstudio
  • Tid:1930

Till Skarpnäcks filmstudio löser du medlemskap per termin (300 kr för 7 filmer). Det går inte att köpa biljetter till en enstaka film.

1956 har Berlinmuren ännu inte uppförts och gymnasiekompisarna Kurt och Theo kan ta tåget från öst till väst under förevändningen att Kurt besöker sin morfars grav. I själva verket är det biografutbudet som lockar. När de återvänder är det en journalfilm med ett västperspektiv på den pågående Ungernrevolten som gjort störst intryck. De övertygar sina klasskamrater om att de bör hålla en politisk protestaktion för att hedra offren och ta ställning mot det sovjetiska förtrycket. Det tas inte emot med blida ögon av myndigheterna och den till synes oskyldiga händelsen får konsekvenser för ungdomarnas framtid.

En verklighetsbaserad historia som skildrar en unik tid och plats, där nazism har bytts mot kommunism på kort tid, och som blottar Tysklands kulturella arv. Det blir en intressant studie över hur förtryck färdas över generationer och kan blåsa bort ideologiska övertygelser.

 

 

Originaltitel: Das schweigende Klassenzimmer
Från 15 år
Speltid: 1 tim 51 min.
Regi: Lars Kraume, Tyskland/Ryssland 2018.
I rollerna: Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell m.fl.