Programpunkt

Saknaden
20
Nov
2018

Saknaden

  • Pris:MEDLEMSKAP
  • Visning:Skarpnäcks filmstudio
  • Tid:1930

Till Skarpnäcks filmstudio löser du medlemskap per termin (300 kr för 7 filmer). Det går inte att köpa biljetter till en enstaka film.

Boris och Zhenya är mitt uppe i en slitig skilsmässa. De grälar konstant och håller på att sälja lägenheten så att de kan komma vidare i sina liv. Boris med sin yngre, gravida flickvän och Zhenya med sin förmögne älskare. Ingen av dem visar något större intresse för deras 12-årige son Alyosha. Inte förrän han försvinner spårlöst.

Andrej Zvjagintsev har i filmer som Återkomsten, Elena och Leviatan skildrat det moderna Ryssland. Saknaden är ytterligare ett sådant mästerverk. Med välkomponerade bilder av gamla rivningshus, ryska miljonprogram och svarta trädstammar i nysnö skildras ett på ytan modernt och välfungerande samhälle, men där de vuxna likt narcissistiska barn hellre använder sin mobiltelefon till att ta en selfie än att ringa efter hjälp åt en medmänniska. Ryssland är en kuliss, verkar Zvjagintsev vilja säga, såväl dess offentliga institutioner som de styrande klassernas känsloliv.

Originaltitel: Nelyubov
Från 15 år
Speltid: 2 tim 7 min.
Regi: Andrej Zvjagintsev, Ryssland/Frankrike/Tyskland/Belgien/USA 2017.
I rollerna: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Metvey Novikov, Aleksey Fateev m.fl.