Programpunkt

They Shall Not Grow Old – FILM & SAMTAL OM BILDBERÄTTANDE
03
Feb
2020

They Shall Not Grow Old – FILM & SAMTAL OM BILDBERÄTTANDE


Läsrörelsen inbjuder till en filmdag på Reflexen. Tillsammans med filmpedagog Anna Söderberg pratar vi om filmiskt berättande och konsten att läsa bilder. Kl. 13.00 välkomnas elever  på gymnasiet (fri entré, obs föranmälan krävs till info@lasrorelsen.nu) och kl. 18.00 är det en öppen visning, pris 90 kr. 

Hur kan en dokumentärfilm om ett krig som utkämpades för mer än hundra år sedan få oss att emotionellt knyta an och identifiera oss med de människorna som var på plats? I They Shall not Grow Old har regissören Peter Jackson (Sagan om Ringen) genom modern filmteknik lyckats skapa ett fascinerande berättande som ger oss en unik inblick i historien. Hur kan vi genom filmkritiskt tänkande granska vår samtida bildvärld, med dess manipulationer och propaganda?

Filmvisningarna ingår i Läsrörelsens projekt ”BILDBERÄTTANDE och konsten att läsa bilder” som pågår runt om i Sverige under hösten 2019 och våren 2020. 

28 juni 2019 var det 100 år sedan freden i Versailles, som innebar slutet för det fem år långa första världskriget. Oscarbelönade Peter Jackson har gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om kriget, med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer, som färg- och ljudlagts. Filmens berättarröster är krigsveteraner från kriget, inspelade på 60-talet. Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel och explosioner.

”Svartvita repiga filmer får nytt liv tack vare digital teknik som kan få en att tappa andan” – AFTONBLADET (BETYG 4 PLUS)
”En filmhistorisk milstolpe” – MOVIEZINE (BETYG 5)
”Alla måste se den här filmen” – DAILY MAIL
”En gripande, rörande och oavlåtligt engagerande lektion i hur man ger det förflutna liv” – HOLLYWOOD REPORTER

Från 15 år
Speltid: 1 tim 40 min
Regi: Peter Jackson, Storbritannien/Nya Zeeland 2018.