Programpunkt

They Shall Not Grow Old
07
Apr
2019

They Shall Not Grow Old

Folkets Hus och Parker är exklusiv biografdistributör av årets mest omtalade dokumentärfilm, av Sagan om ringen-regissören Peter Jackson. Filmen har gjort succé på biografer i USA och England.

28 juni 2019 är det 100 år sedan freden i Versailles, som innebar slutet för det fem år långa första världskriget. Oscarbelönade Peter Jackson har gjort en gastkramande autentisk dokumentärfilm om kriget, med hjälp av nyrestaurerade stumma journalfilmer som färg- och ljudlagts. Filmens berättarröster är krigsveteraner från kriget, inspelade på 60-talet.

Den banbrytande och omtalade dokumentären väljer bort den storslagna historiska berättelsen och fokuserar istället på de unga män som drog ut i krig för att i många fall aldrig återvända. Med ett rikt material av arkivbilder och ljudupptagningar från BBC och Imperial War Museum återskapar Peter Jackson med full skärpa och klara färger den enorma tragedi som drabbade miljontals människor. Från rekryternas tidiga entusiasm till helvetet i skyttegravarna och all den död och förstörelse de tvingades bevittna på vägen mot den slutliga desillusionen. Det här är en häpnadsväckande nära upplevelse av hur det var att vara där.

Tack vare den digitala tekniken har Peter Jackson tagit bort repor och smuts och saktat ner tempot på de 100-åriga stumfilmerna så att människor rör sig i normal takt. Jackson har låtit läppläsare tolka vad som sägs och lagt in deras repliker, liksom pålagda, synkade ljud av fordon, hundar, munspel, explosioner, m.m. Du förflyttas 100 år tillbaka i tiden!

 

Från 15 år
Speltid: 1 tim 39 min.
Regi: Peter Jackson, Storbritannien/Nya Zeeland 2018.