Nyhet

En av 2021 års bästa filmer – Flykt – se den gratis på Reflexen!

En av 2021 års bästa filmer – Flykt – se den gratis på Reflexen!

22 mars, 2022

Fredagen 1 april kl. 19.00 visar Reflexen tillsammans med biografer i 27 europeiska länder den danska filmen Flykt, en av tre nominerade till LUX European Audience Film Award. Flykt är också Oscars-nominerad i tre kategorier, bl a som bästa internationella film. Flykt är tyvärr brinnande aktuell med tanke på situationen i Ukraina och de flyktingströmmar som kriget orsakar. Det är en djupt personlig film som du kommer att bära med dig länge – se den!

Efter filmen blir det en direktsänd frågestund med filmens upphovspersoner från Belgien. Du har som besökare möjlighet att ställa frågor från salongen.

Visningen organiseras av Europaparlamentet, Lux Audience Reward, Europakommissionen och Creative Europe-MEDIA programme tillsammans med Europa Cinemas och är gratis för dig som besökare. Kom i tid, vi öppnar dörrarna 18.30 och det är ”först till kvarn” som gäller.

Årets tre nominerade filmer är den danska ”Flykt”, den tyska ”Den stora friheten” och den bosniska ”Quo Vadis Aida?”.

Vill du rösta?

Rösta kan du göra via denna länk. 

Vad är LUX – European Audience Film Award?

LUX – European Audience Film Award (LUX-publikpriset) delas ut av Europaparlamentet och European Film Academy och uttrycker parlamentets engagemang för kulturen, främjar kulturell mångfald och ger konkret stöd till film och konst.

Priset har till syfte att stärka banden mellan politikerna och medborgarna genom att bjuda in alla europeer att rösta på sina favoritfilmer. Tanken är att få publiken att engagera sig i debatter om Europa och uppleva Europa genom inspirerande europeiska filmer.

LUX-publikpriset strävar efter att bli en kvalitetsindikator för stöd till europeiska filmproduktioner. Priset ger större synlighet åt de nominerade filmerna och hjälper dem att nå ut över gränserna till en bredare publik. Det ger tittare i hela EU chansen att se filmer som annars kanske inte skulle visas i deras land.

De nominerade filmerna textas på de 24 officiella EU-språken, och fria visningar organiseras i varje EU-land under ”titta och rösta”-perioden under våren.

Publiken och Europaparlamentets ledamöter bjuds in att rösta digitalt. Båda grupperna har 50 % vardera av rösterna, och den film som får högst sammanlagt betyg blir årets vinnare av LUX-publikpriset. Vinnaren tillkännages vid prisceremonin onsdagen den 8 juni 2022 i samband med Europaparlamentets plenarsammanträde i Strasbourg.