Programpunkt

Collective – vinnare av årets LUX-award*
21
Sep
2021

Collective – vinnare av årets LUX-award*

  • Pris:Gratis
  • Visning:Unik visning
  • Tid:1900

Biograf Reflexen är utvald som enda svenska biograf att delta i en samtidig visning i 27 europeiska länder av dokumentären Collective. Efter filmen blir det en frågestund med filmens regissör, Alexander Nanau, direkt från Paris. Du har som besökare möjlighet att ställa frågor till regissören från salongen.

Visningen finansieras av Europa Cinemas och är gratis för dig som besökare. Kom i tid, vi öppnar dörrarna 18.30 och det är ”först till kvarn” som gäller.

Collective är en mångfalt prisad dokumentär om en hälsoskandal 2016 efter en brand i en nattklubb. Många dog i branden men det uppseendeväckande var att fler dog i den efterföljande vården. Filmen följer två parallella spår, ett följer de undersökande journalisterna på en rumänsk tidning och ett följer regeringens svar på krisen på Hälsoministeriet.

Filmen har fått stor internationell uppmärksamhet, nomineringar och priser. Bl a var den nominerad både som bästa internationella film och bästa dokumentär vid den senaste Oscarsgalan.

 

Speltid: 1 tim 49 min
Regi: Alexander Nanau, Rumänien 2020

 

 

*LUX-award är ett pris som skapats av Europa-parlamentet och den europeiska filmakademin med stöd av Europakommissionen och Europa Cinemas. Årets tre nominerade filmer var den danska ”En runda till”, den polska ”Corpus Christi” samt den rumänska ”Collective”. Priset tilldelades Collective efter en omröstning där allmänheten hade 50 % av rösterna och Europaparlamentet 50 %.